Windows

Po prostu... można gadać o wszystkim

Windows

Postautor: Kuba998 » 21 lut 2018, 12:24

Witam wszystkich, jeśli ktoś zna się na tym to proszę o pomoc
Chodzi o to że na starym komputerze posiadam Win XP 32bit nie ukrywam że trochę mi on nie pasuje, ponieważ większość programów/gier już nie ma na XP. Planuje zakup Win7 bo ten mi wystarczy, dlatego moje pytanie brzmi:
Czy może mi ktoś podać link z allegro który najlepiej kupić Home/Pro/Professional oraz czy podczas instalacji wszystkie pliki na komputerze się skasują ?
Kuba998
Starszy ogniomistrz
Starszy ogniomistrz
 
Posty: 129
Rejestracja: 25 maja 2014, 19:29
Pochwały: 1

Re: Windows

Postautor: mistrz » 21 lut 2018, 17:07

Windows 7 jest obecnie dosyć drogi. Te klucze z Allegro za 30 zł są nic nie warte, pochodzą z jakiś komputerów starych z biur. Cena ORYGINALNEGO Windowsa 7 to ok. 350 zł. Każda wersja oferuje co innego, ale wszystkie są podobne, kup tą, która będzie najtańsza, różnicy nie zauważysz.

Jeśli chodzi o instalację, to wkładasz płytę z Windowsem bądź pendrive i bootujesz z nich system. Później instalujesz normalnie. Wyświetli Ci się okienko na którym możesz utworzyć partycję, sformatować dysk. Formatujesz partycję z Windowsem XP i na niej instalujesz Windowsa 7. Pozostałe partycje pozostaną nienaruszone i na nich zachowaj dane które chcesz zostawić. Dobrze by było gdybyś podał mi tutaj specyfikację komputera swoją (tj. karta graficzna, procesor, RAM).


W internecie jest mase poradników na temat instalacji Windowsa. Poradzisz sobie :) . Jeśli nie, pytaj o wszystko, chętnie pomoge.
Gdyby nie wymyślono elektryczności, siedziałbym przed komputerem przy świeczkach.

Mój sprzęt:
i9-7900X
Gigabyte X299 AORUS Gaming 9
GTX 1080 Ti 2-way SLI
Corsair Dominator Platinum DDR4 2666 CL16 32GB
Corsair RM1000i
SilentiumPC Aquarius X70W
Awatar użytkownika
mistrz
Starszy aspirant
Starszy aspirant
 
Posty: 915
Rejestracja: 30 lip 2011, 13:10
Lokalizacja: Nie wiem
Pochwały: 11

Re: Windows

Postautor: gagar » 22 lut 2018, 21:04

Czy jest sens kupować 7 za 350zl skoro 10 w podobnej cienie? tym bardziej, że na 7 Microsoft nie daje już wsparcia. Mam 10 od samego początku trafiła mi się wersja darmowa za 8.1 i teoretycznie 7 też dla mnie jest wystarczająca, ale nie oszukujmy się, że 10 to przyszłość i wszystko jest robione pod 10. Tak prywatnie już to nie chciał bym się wracać z 10 do systemu wstecz. Na Xp,7 czy 8.1 Win 10 jedyny system, który mi ani razu nie padł.
Polak jak se chce to se kurde potrafi.
gagar
Młodszy kapitan
Młodszy kapitan
 
Posty: 2307
Rejestracja: 03 wrz 2009, 21:48
Lokalizacja: Nowogard
Pochwały: 95

Re: Windows

Postautor: mistrz » 22 lut 2018, 21:10

Jeśli ktoś bardzo lubi siódemkę to może kupić. Zawsze można zainstalować 10. Jednak co prawda to prawda 10 to przyszłość.
Gdyby nie wymyślono elektryczności, siedziałbym przed komputerem przy świeczkach.

Mój sprzęt:
i9-7900X
Gigabyte X299 AORUS Gaming 9
GTX 1080 Ti 2-way SLI
Corsair Dominator Platinum DDR4 2666 CL16 32GB
Corsair RM1000i
SilentiumPC Aquarius X70W
Awatar użytkownika
mistrz
Starszy aspirant
Starszy aspirant
 
Posty: 915
Rejestracja: 30 lip 2011, 13:10
Lokalizacja: Nie wiem
Pochwały: 11

Re: Windows

Postautor: Kuba998 » 25 lut 2018, 20:36

Ale pytanie czy z XP idzie od razu zainstalować 10 ?
Kuba998
Starszy ogniomistrz
Starszy ogniomistrz
 
Posty: 129
Rejestracja: 25 maja 2014, 19:29
Pochwały: 1

Re: Windows

Postautor: mistrz » 26 lut 2018, 02:26

Co to znaczy? Usuwasz XP i instalujesz sobie co chcesz, pytanie czy twój PC nie będzie zamulał z dziesiątką? Mówiłem podaj mi tu karte, procesor i RAM.
Gdyby nie wymyślono elektryczności, siedziałbym przed komputerem przy świeczkach.

Mój sprzęt:
i9-7900X
Gigabyte X299 AORUS Gaming 9
GTX 1080 Ti 2-way SLI
Corsair Dominator Platinum DDR4 2666 CL16 32GB
Corsair RM1000i
SilentiumPC Aquarius X70W
Awatar użytkownika
mistrz
Starszy aspirant
Starszy aspirant
 
Posty: 915
Rejestracja: 30 lip 2011, 13:10
Lokalizacja: Nie wiem
Pochwały: 11

Re: Windows

Postautor: Kuba998 » 26 lut 2018, 22:19

Pentium Dual Core CPU 2.60GHz
3,25GB RAM
NVIDIA GeForce 9500 GT
Kuba998
Starszy ogniomistrz
Starszy ogniomistrz
 
Posty: 129
Rejestracja: 25 maja 2014, 19:29
Pochwały: 1

Re: Windows

Postautor: mistrz » 26 lut 2018, 22:38

W takim razie nie wiem czy w ogóle jest sens inwestowania w system, ale 10 nie powinna zamulać.
Gdyby nie wymyślono elektryczności, siedziałbym przed komputerem przy świeczkach.

Mój sprzęt:
i9-7900X
Gigabyte X299 AORUS Gaming 9
GTX 1080 Ti 2-way SLI
Corsair Dominator Platinum DDR4 2666 CL16 32GB
Corsair RM1000i
SilentiumPC Aquarius X70W
Awatar użytkownika
mistrz
Starszy aspirant
Starszy aspirant
 
Posty: 915
Rejestracja: 30 lip 2011, 13:10
Lokalizacja: Nie wiem
Pochwały: 11

Re: Windows

Postautor: drifter » 26 lut 2018, 22:46

Poczytaj sobie Kuba, tu masz specyfikacje i wymagania "dychy"
https://www.microsoft.com/pl-pl/windows ... ifications
Mój Sprzęt 8)
I7-7700K 4.2GHz
Asus Rog Poseidon GTX 1080Ti Gaming SLI
Patriot Viper DDR4 32GB 2400 MHz
Seagate Barracuda 2TB
Windows 10 64bit
drifter
Starszy ogniomistrz
Starszy ogniomistrz
 
Posty: 131
Rejestracja: 08 lut 2015, 21:22
Użytkownik zbanowany
Pochwały: 7

Re: Windows

Postautor: mistrz » 26 lut 2018, 23:21

Windows 10 nie będzie Ci zamulać. Ale nie wiem czy masz jakiś sens kupowania systemu za 400 zł do tego komputera. Jakbyś to sprzedał i dołożył to 400 zł to byś sobie coś kupił nowego.
Gdyby nie wymyślono elektryczności, siedziałbym przed komputerem przy świeczkach.

Mój sprzęt:
i9-7900X
Gigabyte X299 AORUS Gaming 9
GTX 1080 Ti 2-way SLI
Corsair Dominator Platinum DDR4 2666 CL16 32GB
Corsair RM1000i
SilentiumPC Aquarius X70W
Awatar użytkownika
mistrz
Starszy aspirant
Starszy aspirant
 
Posty: 915
Rejestracja: 30 lip 2011, 13:10
Lokalizacja: Nie wiem
Pochwały: 11

Re: Windows

Postautor: gagar » 01 mar 2018, 20:06

mistrz pisze:Windows 10 nie będzie Ci zamulać. Ale nie wiem czy masz jakiś sens kupowania systemu za 400 zł do tego komputera. Jakbyś to sprzedał i dołożył to 400 zł to byś sobie coś kupił nowego.

Jak kupi na płycie oryginalny System to może go sobie na dowolnym komputerze instalować kiedy chce, tylko nie może zrobić tego na 2 i używać ich jednocześnie bo wtedy zablokowany i do śmieci.
Polak jak se chce to se kurde potrafi.
gagar
Młodszy kapitan
Młodszy kapitan
 
Posty: 2307
Rejestracja: 03 wrz 2009, 21:48
Lokalizacja: Nowogard
Pochwały: 95

Re: Windows

Postautor: Kuba998 » 03 mar 2018, 10:18

A wytłumaczy mi ktoś dlaczego na stronie Microsoft jest do pobrania Win 10 ? Na czym on polega to jest jakaś wersja testowa/demo czy jak ?
Kuba998
Starszy ogniomistrz
Starszy ogniomistrz
 
Posty: 129
Rejestracja: 25 maja 2014, 19:29
Pochwały: 1

Re: Windows

Postautor: mistrz » 03 mar 2018, 14:13

To jest normalna wersja, ale żeby ją zaaktywowac musisz kupić klucz.
Gdyby nie wymyślono elektryczności, siedziałbym przed komputerem przy świeczkach.

Mój sprzęt:
i9-7900X
Gigabyte X299 AORUS Gaming 9
GTX 1080 Ti 2-way SLI
Corsair Dominator Platinum DDR4 2666 CL16 32GB
Corsair RM1000i
SilentiumPC Aquarius X70W
Awatar użytkownika
mistrz
Starszy aspirant
Starszy aspirant
 
Posty: 915
Rejestracja: 30 lip 2011, 13:10
Lokalizacja: Nie wiem
Pochwały: 11

Re: Windows

Postautor: Kuba998 » 04 mar 2018, 19:08

No dobrze to nie lepiej tak zrobić ? Bo widziałem klucze na allegro po 100zł chodzą
Kuba998
Starszy ogniomistrz
Starszy ogniomistrz
 
Posty: 129
Rejestracja: 25 maja 2014, 19:29
Pochwały: 1

Re: Windows

Postautor: mistrz » 05 mar 2018, 18:58

mistrz pisze:Te klucze z Allegro za 30 zł są nic nie warte, pochodzą z jakiś komputerów starych z biur.



Kupuj jak chcesz i ryzykuj.
Gdyby nie wymyślono elektryczności, siedziałbym przed komputerem przy świeczkach.

Mój sprzęt:
i9-7900X
Gigabyte X299 AORUS Gaming 9
GTX 1080 Ti 2-way SLI
Corsair Dominator Platinum DDR4 2666 CL16 32GB
Corsair RM1000i
SilentiumPC Aquarius X70W
Awatar użytkownika
mistrz
Starszy aspirant
Starszy aspirant
 
Posty: 915
Rejestracja: 30 lip 2011, 13:10
Lokalizacja: Nie wiem
Pochwały: 11

Następna

Wróć do O wszystkim

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron